1. 9. 2021

Bez MES do výroby nelez aneb bez řízení výroby už ani ránu

Efektivita, přehled, řízení výroby, monitoring – přesně tohle jsou silné stránky MES systémů neboli výrobních informačních systémů. Byznys se zrychluje, inovace vládnou světem. Pokud nechcete sedět v koutě, je třeba jednat.

 

Není vaše výroba zrovna ve formě? Nevěšte hlavu. Pokud poznáte celý proces krok po kroku, věřte, že sklidíte ovoce. Monitoring a řízení výroby jsou klíčem k vyššímu výkonu i efektivitě.  Nahlédnete tak pod pokličku celému procesu, zjistíte slabé články, odhalíte prostoje… Jednoduše získáte absolutní přehled o tom, „co se kde šustne“. Protože, jak jistě víte: „Jste tak silní, jak silný je váš nejslabší článek“.

 

Proč je řízení výroby tak důležité a co vám MES přinese?

 

MES systémy, v anglickém originále Manufacturing Execution Systems, neboli výrobní informační systémy, jsou v současnosti pravou rukou mnoha výrobních firem.  Jedná se v podstatě o most spojující podnikové informační systémy (např. ERP) a systémy pro řízení výroby a sběru dat (např. SCADA). Prostě a jednoduše: aby MES mohl dělat svou práci dobře, musíte ho propojit s okolím.

 

Říkáte si, že vám stačí ERP systémy? Pak to s výrobou zřejmě nemyslíte úplně vážně.  Ano, systémy ERP zná každý. Ale MES by měl znát každý, kdo do toho chce opravdu šlápnout. Řada firem se snaží podnikové informační systémy ohýbat. Tím ale nic nevyřešíte. ERP totiž nikdy nedosáhnou na stejné funkce jako MES. Prostě a jednoduše na to nemají.

 

Co implementací MES získáte:

🟦 přesná data z výroby,

🟦 snížení prostojů,

🟦 snížení skladových zásob, optimalizace a zvýšení výrobního taktu,

🟦 zavedení bezpapírové výroby,

🟦 zvýšení celkové efektivity zařízení (OEE),

🟦 přehled o případných odchylkách ve výrobě,

🟦 přesné ekonomické vyhodnocení výroby,

🟦 snížení reklamací zákazníků

🟦 a mnoho dalších benefitů.

 

 

 

Naše řešení, vaše volba

 

Na trhu je mnoho informačních systémů, které se ke třídě MES hlásí. Aby se vaše výroba ubírala mílovými kroky, vyvinuli jsme výrobní informační systém xTrace, který se řadí taktéž do těchto systémů. Má však NĚCO NAVÍC. Zaměřuje se primárně na diskrétní výrobu, kde je naší největší specializací elektronický (osazování DPS) a automobilový průmysl. Jedním z klíčových prvků je automatická identifikace a trasování výrobků. Data sbírá nejen z výrobní linky, ale pokud chcete, může projít skrz naskrz: od výroby až po expedici. 

Celý proces je tak neustále pod drobnohledem a vy získáváte KONTOROLU. Systému xTrace prostě nic neunikne.

V čem je xTrace jednička:

🟦 V řízení výroby – umí zahájit operaci, zjistit výsledky i uložit všechna data.

🟦 V kontrole kvality – na stav výrobků dohlíží jako oko v hlavě.  Střeží například hmotnost, teplotu, tlak, routing a podobně.

🟦 V otevřenosti – systém se ničím netají. Je zde pro všechny. Vlastní webové rozhraní odhalí bez okolků všechny výstupy.

Jak vidíte, náš výrobní informační systém má celý proces pod palcem. Pomáhá tak nejen ke zefektivnění výroby, ale je i cestou ke kvalitním produktům.

 

Zdroj obrázku: http://www.mescenter.org/

 

 

 

Chcete se dozvědět více?
Kontaktujte nás na emailu obchod@bartech.eu
nebo na telefonním čísle +420 517 543 011
www.bartech.cz

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů