18. 10. 2023

Moderní řízení výroby – MES

V dnešním digitálním věku je řízení výroby paradoxně složitější než kdy dřív. Výrobní firmy musí reagovat na proměnlivost zakázek, zavádění nových technologií vyžaduje znalosti… k tomu si připočtěte fluktuaci lidí a ceny energií – proměnných je spousta. Důležité je, že k tomu, abyste mohli výrobu dobře řídit, potřebujete přehled a kontrolu nad výrobním procesem. Tak neseďte v koutě a změňte pravidla hry ve váš prospěch.

Dveře jsou otevřené – vstupte do světa MES systémů

 

V dnešní moderní době obnáší řízení výroby daleko víc než jen mechanické procesy a ruce pracující na lince. Technologie, lidské dovednosti i datová analýza musí být v harmonii a souhře.

MES (Manufacturing Execution System) je výrobní informační systém navržený tak, aby pomáhal optimalizovat a zlepšovat výrobní procesy, efektivitu a řízení výroby. Jak? Především tím, že poskytuje managementu řadu nástrojů a funkcionalit, které mu usnadní správu, monitorování a kontrolu výrobního procesu.

Protože jak se říká: „Jste tak silní, jak silný je váš nejslabší článek“.

Řízení výroby na maximum

Tyto inteligentní nástroje nejenže dělají složité kroky výrobního procesu jednodušší, ale poskytují klíčové informace, díky kterým firmy udrží krok v neustále se měnícím průmyslovým prostředím. Pojďme se podívat na pět konkrétních výhod, které MES systémy nabízí pro řízení výroby.

  1. Real-time sledování výrobních procesů
    MES systém umožňuje monitorovat výrobní procesy v reálném čase. Díky tomu snadno a rychle najdete problémy, odhalíte nepravidelnost výkonu a především můžete okamžitě reagovat na změny.

     

2. Integrace s dalšími systémy (např. ERP, SCM)
Aby mohl MES systém odvádět svou práci opravdu dobře, musíte ho propojit s okolím (integrovat s jinými informačními systémy, jako je například ERP). To, že si vzájemně vyměňují data, zajišťuje konzistentní tok informací napříč firmou.
Tip na čtení: Máte ERP, chcete MES? Žádný stres. Propojujeme je běžně

3. Sledování výkonu a analýzy
Díky pokročilým MES systémům můžete konečně s jistotou říct, že už vám nic neunikne. Tyto systémy nejen že sledují výrobní procesy v reálném čase, ale také data analyzují a přehledně vizualizují.

4. Zlepšení kvality a shromažďování dat pro analýzu
MES systém pomáhá
sledovat kvalitu výrobních procesů a produktů. Pomocí automatizovaných kontrol a analýz může systém identifikovat odchylky od standardů a upozornit na potenciální problémy.

Tak snižuje závislost na lidském faktoru a eliminuje možnost lidských chyb, které by mohly ovlivnit kvalitu.

5. Sledování energetické efektivity
Některé
MES systémy (třeba ten náš) umí monitorovat spotřebu energie v průběhu výroby a identifikovat místa, kde energie, potažmo peníze utíkají.

Případová studie vydá za tisíc slov

Pusťte se do zlepšování výroby s námi

Zjistíme vaše potřeby, společně najdeme řešení, implementujeme systém a přizpůsobíme ho vaší výrobě na míru.

V oblasti systémů pro řízení a sběr dat z výroby máme jedinečnou pozici na trhu s více než 20 lety rozvoje těchto systémů. Poskytujeme tak záruku dlouhodobého rozvoje a ochrany vašich investic. 

Naším hlavním cílem je, aby výroba probíhala plynule a bez zbytečných zdržení. Aby náklady zůstaly co nejnižší a abyste dosáhli stanovených cílů týkajících se kvality a množství.

 

Usnadněte si práci s naším MES

 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů