18. 10. 2023

Výběr výrobního systému: šest kroků k úspěchu

Představte si, že plánujete cestu autem. Než vyrazíte, potřebujete mít jasno v tom, kam pojedete a kudy. Úplně stejné kroky byste měli udělat předtím, než se pustíte do hledání MES systému. Dejte si dohromady (třeba na papír), co vlastně chcete vylepšit. Kde vám to ve výrobě nejvíc drhne? Bojujete s prostoji? Kvalitou? Dostupností? Rázem máte odpovědi na to, jaké funkce by měl výrobní systém mít. A konečně se můžete pustit do hledání. Jak při něm nešlápnout vedle?

1) Flexibilita a škálovatelnost

Hledejte takový výrobní systém, který se vám přizpůsobí a bude růst s firmou. Dřív nebo později se totiž určitě něco změní. Možná vyrostete, založíte další pobočku, změní se to, co vyrábíte, nebo se třeba jen (zase) promění trh. A jedno je jisté – škálovatelný a flexibilní systém vám ušetří spoustu starostí a taky peněz, protože nebudete muset kupovat pokaždé nový MES.

S tím se pojí i možnost tvořit vlastní reporty. Čím víc strojů připojíte, tím víc dat budete mít a dřív nebo později přijde den, kdy si řeknete, že byste potřebovali třeba přehled o výkonnosti týmu, nebo o tom, kolik stroj spotřebuje barvy… A vlastní reporty vám pomohou tyto otázky rozklíčovat.

2) Integrace s podnikovými systémy

Se systémy je to jako s lidmi ve firmě – čím víc spolu komunikují, tím lepší jsou pak výsledky. Proto zjistěte, zda je MES systém propojitelný se stávajícími informačními systémy ve vaší firmě, například s ERP, nebo CRM. Tím zajistíte plynulý tok dat a informací napříč různými odděleními. 

A zajímejte se také o to, jestli je integrace součástí dodávky. Ušetří vám to spoustu starostí a času.

3) Jaká data a signálů vyčte výrobní systém ze strojů

V datech je síla. Proto se ptejte, jaké typy signálů doopravdy umí MES ze strojů sbírat a jaké typy dat zvládá monitorovat. Digitální i analogová? Monitoruje i technologické veličiny? Umí měřit teplotu? Sledovat spotřebu elektrické energie stroje?

Protože když už máte monitorovat výrobu, monitorujte všechno, co můžete! Naučte se data filtrovat a porovnávat. Čtete v nich a hledejte odpovědi. A zlepšujte se.

4) Reference jsou nad zlato

Zkuste najít firmy (ideálně z podobného oboru, jako děláte vy), které již vybraný výrobní systém používají, a poptejte se / najděte, jaké mají zkušenosti a výsledky. Nejen se systémem jako takovým, ale i zákaznickou podporou stran firmy. Pak budete mít jistotu, že to, co slibuje prodejce nebo webové stránky, odpovídá realitě. 

 

Chtějte firmu s historií. Sběr dat totiž vyžaduje docela velkou znalost různých typů strojů a strojů je obrovské množství. Technický svět je relativně bohatý a složitý, a tím pádem chcete mít firmu, která už něco zažila a umí si poradit.

 

A zajímat by vás měla i vize a dlouhodobý vývoj poskytovatele výrobního systému. Ptejte se, jestli mají nějaké plány do budoucna, a kam směřují. Ať nešlápnete vedle.

Náš tip: Podívejte se, kde všude už náš MES xMost mají

5) Ujistěte se, že máte k dispozici podporu a školení

MES systém je poměrně komplexní a sofistikovaný software se spoustou skvělých funkcí, které by vám měl někdo představit a ukázat. Během školení poznáte všechna zákoutí systému, naučíte se ho používat, zjistíte jak řešit běžné problémy. Je to jako mít návod k použití, jen lepší.

A i když bylo školení skvělé a přínosné, téměř jistě při užívání narazíte na něco, co jste ještě neřešili. Od toho je tu zákaznická podpora (hotline), která by měla poradit a ukázat cestu. 

Je to jako koupě auta – nechcete jen klíčky, ale taky služby, které vám pomohou, když budete potřebovat. Pokud má výrobce systému silnou podporu a kvalitní školení, máte jistotu, že jste v dobrých rukou.

6) Finance (až) na prvním místě

Koupě systému je vlastně jen začátek. V neposlední řadě musíte brát v úvahu celkové náklady na pořízení, implementaci, údržbu, školení. To všechno stojí peníze. 

Zaměřte se proto i na návratnost investice a dlouhodobé přínosy. Může… ne, on musí ušetřit spoustu času, peněz, zefektivnit práci a měl by vám pomoc porozumět tomu, co se ve firmě skutečně děje a neděje. Proto nekoukejte jen na pořizovací cenu, ale přemýšlejte i o tom, co vám přinese dlouhodobě. Je to jako s autem – potřebujete takové, co nejen dobře vypadá, ale je i spolehlivé.

Dejme hlavy dohromady a pojďme najít nejlepší výrobní systém pro vaši firmu

 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů