18. 10. 2023

Monitoring výroby: reálná data a výroba pod palcem

Představte si, že plujete lodí v husté mlze. Nevidíte, co se děje kolem vás, natož na palubě. Překážky? Nečekané problémy? Nemáte ponětí! A co kdybychom vám nabídli světlo? Nástroj, který odhalí každou drobnou chybu, která by mohla vést k větším problémům? 

 

Monitoring výroby vám dá pravdivý přehled o tom, jak to ve výrobě vypadá a pomáhá snadno odhalit neefektivní procesy, které způsobují ztráty. Na pár kliknutí si vyhodnotíte efektivitu strojů, operátorů, směn i celých provozů. Tak si pojďme ukázat, jak na to.

Dvě slova k zapamatování: MES a xMost

 

Vytvořili jsme výrobní systém, se kterým firmy získávají podrobné údaje o všech měřitelných náležitostech výroby. Obecně se řadí do skupiny MES systémů s přesahem na monitoring strojů v reálném čase. Jeho součástí je zařízení namontované přímo ve stroji, které sbírá data a sleduje důležité veličiny (vyrobené kusy, otáčky, teploty, spotřebu atd.) a přehledně je vizualizuje.

 

Protože úplně upřímně – bez toho, aniž byste data sbírali a stroje monitorovali, se k určitým informacím nemáte šanci dostat.

 

Ve svém pátrání tak například můžete zjistit, že i když to vypadá, že směna začíná přesně v 6:00, realita je někde jinde (a vy ztrácíte třeba až 10 % výrobního času). Nebo zjistíte, že teplota formy bývala 400 °C a poslední dobou je v průměru o 10 °C vyšší. 

A protože vidíte nezkreslené informace, můžete lépe reagovat. A lépe výrobu řídit.

V praxi to vypadá tak, že po otevření webového prohlížeče se na jedno kliknutí zobrazí seznam pracovišť a stav výroby, aktuální prostoje, poruchy a přehled za posledních 30 dnů i přehled spotřeby elektrické energie.

xmost mes

Monitoring výroby a konec ručnímu odvádění práce

Ruční odvádění práce operátory zdržuje a vznikají při něm chyby. Proto jsme naši sběrnou jednotku naprogramovali, aby počítala kusy a zároveň porovnávala data o skutečné výrobě s plánem produkce. Kouzelné je na tom, že získaná data pomáhají všem zaměstnancům napříč hierarchií firmy. Přehledy o aktuálním stavu výroby na LCD obrazovkách motivují zaměstnance přímo ve výrobní hale a vy budete na první dobrou vědět, kde to vázne.

 

Na druhou stranu – bez dat od lidí by nebyl obrázek o výrobě úplný. Proto je součástí monitoringu výroby i dotykový terminál přímo na pracovišti. Na něm se operátor přihlásí, zaeviduje zakázku, nebo operaci, na které jde pracovat a pracuje. Vy pak máte k dispozici informace sesynchronizované s daty ze stroje. Funguje tam obousměrná komunikace.

 

A to pořád není všechno. Prozkoumejte všechny funkce výrobního systému z řady tzv. MES systémů – xMost.

Z vašich dotazů

  • Jaké stroje můžeme ve výrobě monitorovat?

Úplně jakékoli, pokud jsou na elektřinu.

 

  • Jaká je návratnost investice do monitoringu výroby?

Návratnost celé investice je velmi rychlá, a to díky těmto benefitům:

  • Přesné měření OEE a odvádění výroby bez závislosti na operátorech,
  • snížení prostojovosti a zvýšení produkce,
  • okamžitý zásah v případě jakékoliv nestandardní situace díky automatickým alarmům (e-mail, SMS),
  • minimalizace poruch strojů díky plné kontrole nad preventivní údržbou
  • snížení rizika neočekávané poruchy stroje
  • systém funguje v 10 jazycích a je opatřený interaktivní nápovědou – ušetříte náklady za školení.
  • Jak dlouho trvá implementace?
    Nejrychleji jsme to zvládli asi během 15 minut, ale to jsme byli všichni perfektně nachystaní (i elektrikář u zákazníka). Obecně můžete počítat s tím, že v průměru zabere implementace 2–3 hodiny na jednom stroji. 

 

  • Jaké jsou počáteční a běžné provozní náklady?

Placená je práce, placené je zařízení montované do stroje. Systém je pro pilotní pracoviště zdarma. V průměru se tak pohybujeme mezi 25 až 35 tisíci za zprovoznění pilotního pracoviště. Cena je závislá na délce trvání instalace, montáže a vzdálenosti.

 

  • Jak si ověřit, že je řešení vhodné pro náš provoz?

Navrhujeme jedno – vyberte stroj a pošlete nám kontakt na elektrikáře a ajťáka. My s nimi domluvíme všechno, co je potřeba. Pošlete nám termín. My přijedeme, technici zprovozní zařízení na stroji, ajťáci zprovozní systém na serveru. Vytvoříme přístup s heslem, pošleme ho do mailu a od té chvíle můžete vidět výsledky. Je to nejlepší cesta, jak si vyzkoušet, jak jsme pružní a co všechno dovedeme.

Určitě si taky přečtěte příběh našeho zákazníka – firmy Steinbauer Lechner s.r.o.

Chcete se dozvědět víc o tom, jak může monitoring výroby pomoc přímo vaší firmě?

 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů