25. 3. 2022

Měření spotřeby elektrické energie strojů = výdaje pod kontrolou

Stroj by měl vyrábět, ne být pouze zapnutý a spotřebovávat elektrickou energii. V takovém případě to jsou úplně zbytečné náklady. Tečka. 

Moudro, které bychom mohli tesat do kamene. Ale stejně jako doma občas zapomenete zhasnout světlo v koupelně, tak ve výrobě občas někdo zapomene vypnout stroj po skončení práce nebo směny. To se stane. 

Jen kdyby to nebylo tak drahé. 
A zbytečné. 
Protože se to dá docela jednoduše pohlídat.

 

Měření spotřeby elektrické energie

Protéká vám ve výrobě energie mezi prsty? Tušíte alespoň, kolik za den zkonzumuje ten který stroj a kolik vás to stojí? S tím, jak jde její cena nahoru, dává měření spotřeby elektrické energie čím dál větší smysl.

Abyste mohli s energií hospodařit moderně, efektivně a nějak optimalizovat její spotřebu, potřebujete ji měřit.

Představte si, jaký problém může utíkající elektrická energie být například ve fabrice na výrobu plastu. To je typ provozu, kde je potřeba materiál předehřát ve vstřikolisu, což je celkem logicky proces energeticky náročný (lidsky řečeno: hodně to žere). Každá minuta navíc, kdy se plast jen zahřívá a přitom stroj nevyrábí, stojí obrovské peníze. A jsou to peníze vyhozené z okna.

 

Přehledný graf spotřeby elektrické energie v našem MES systému xMost vám ukáže:

  • přehled spotřeby za vybrané časové období
  • srovnání podle pracovišť
  • srovnání podle dnů, týdnů a měsíců.
měření spotřeby elektrické energie MES xMost

 

Když systém zahlásí poplach

Tak jako si můžete naším MES systémem xMost z počítače, mobilu nebo tabletu pohlídat prostoje, kvalitu výroby, nebo sledovat OEE, můžete i měřit spotřebu elektrické energie a tak redukovat výrobní náklady. V uživatelském rozhraní dostupném 24 hodin, 7 dní v týdnu, přesně vidíte, že byl stroj půl hodiny v prostoji, protože operátor šel řešit nějaký urgentní problém a ve spěchu ho zapomněl vypnout.

Pro takové případy můžete jednoduše nastavit alarmy, které pohlídají:

  • prostoje a s nimi související tracení na energii,
  • narůstající trend spotřeby nebo náhlou odchylku od normálu,
  • odběrové špičky (ve chvíli, kdy se k ní přiblížíte, přijde vám upozornění).

Jeden (smutný) příklad za všechny

Narůstající trend spotřeby elektrické energie je vždycky špatná zpráva, ale když si toho nikdo nevšimne… to už je regulérně průšvih.

Ve firmě na dřevěné výrobky se všude povalovaly jemné piliny. Proto byla součástí provozu i vzduchotechnika, která piliny odfoukávala. Vedle haly stály kompresory, z nichž jeden měl poruchu a vzduch z něj nepozorovaně unikal vzadu za fabrikou. A protože zákon schválnosti funguje spolehlivě, údržbář měl právě dovolenou. Místo jednoho kompresoru se rozjely všechny tři, aby tlak vyrovnaly. Tím ale spotřebovávaly obrovské množství energie (a peněz).

 

Nekupujte za miliony nový stroj, když stačí stroje monitorovat
(MES systémem za zlomek ceny).

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů