18. 7. 2022

Reporty pro plánování údržby aneb proč nejet ať na dřeň

Když se nečekaně zastaví výrobní linka, je to vždycky… malér. Každá minuta znamená obrovské ztráty a to se bavíme nejen o promarněném čase, ale také o penězích a nervech. Začne rozruch, údržbář prohlíží stroj, kouká do návodu, vrtí hlavou, a protože když už se něco pokazí, tak to stojí za to, náhradní díl není zrovna na skladě.

 

Už chápete, proč má smysl životnost součástek, nástrojů a strojů sledovat, predikovat a plánovat údržbu s předstihem?

 

Už zase to plánování údržby

 

Než se pustíme do příkladů z praxe, dovolte nám trošku teorie. Totiž ten sběr dat a monitoring výrobních strojů MES systémem vede k jedné věci – daleko lepší představě o reálném stavu zařízení. Dnes už můžete hlídat, kolik kusů jaký stroj vyrobil, kolik času uběhlo od poslední údržby, jestli jsou vibrace a teplota v normě A podle toho se zařídit.

Když víte (díky prediktivní údržbě), kdy tak asi který stroj vypoví službu, můžete lépe plánovat investice, koupit stroj nebo náhradní díly s předstihem a pak se vyhnout tomu, že bude potřeba odstavit stroj nebo celou část výroby z provozu. Navíc preventivní údržbou snížíte servisní náklady, protože budou údržbáři opravovat jen to, co je třeba a tehdy, kdy je to skutečně potřeba.

A taky je tento systém bezpečnější pro lidi i vaši pověst (starý stroj taky dost možná vyrábí zmetky), zbavíte se prostojů, nehrozí, že by se nepodařilo nějakou zakázku dodat včas a tak dále.

 

Jet až na doraz? Krátkozraké řešení

Teď si můžeme na reálném příkladu od zákazníka ukázat, že stroje, které nevyužíváte na doraz, vyrábí daleko pravděpodobněji kvalitu.

 

MES systém xMost pomáhá (také) údržbářům ve firmě na distribuci hutního materiálu, kde se kovové trubky řežou na požadovanou délku rozměrnou pilou. Řezací nástroj se časem opotřebuje a mohl by tak vzniknout nekvalitní výrobek. Ve firmě už přesně ví, po kolika řezech se pila opotřebuje, takže jim naše jednotka spočítá počet řezů a systém po překročení stanoveného počtu nahlásí alarm (formou sms, e-mailu) – vyměň tento nástroj.

 

Úplně stejně to funguje i ve firmě, kde se na velkých pilách řežou z plastu bazény. Systém nástroj pohlídá a ten se včas vymění. A úplně stejně to může fungovat i u vás.

Proč si teď MES xMost objedná každý druhý oslovený zákazník?

Protože efektivita odděluje úspěšné od neúspěšných a do efektivity se musí investovat.

Přečtěte si víc o konkurenčních výhodách tohoto systému.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů