27. 6. 2023

Andon a notifikace: pomoc pro mistry a operátory

Poruchy strojů, zastavení kvůli nedostatku materiálu, nebo problémy s kvalitou jsou a budou součástí výroby. V dnešním rychlém výrobním prostředí mohou i drobná narušení vést k významným ztrátám výrobního času a příjmů. Jedním z nástrojů, které výrobci MES využívají k řešení tohoto problému, je systém andon. Protože čím dřív přijde pomoc, tím dřív bude po problému a vy přestanete přicházet o peníze.

Kde se vzal, tu se vzal, andon

 

Tak jako kaizen nebo kanban má i andon svůj původ v Japonsku. Slovo „andon“ je složené ze dvou japonských znaků: „an“ znamená bezpečí a „don“ znamená „lampa“. Andon tedy odkazuje na systém, který má zlepšit bezpečnost a efektivitu výroby prostřednictvím vizuální signalizace.

V praxi jde o to, že díky systému andon mohou operátoři rychle upozornit nadřízené a podpůrné týmy na jakékoliv problémy, dokončení fáze výroby, nebo nedostatek materiálu vizuálním či zvukovým signálem. To šetří čas a pomáhá udržet výrobu v chodu bez zbytečných úzkých míst nebo přestávek (přesně proto je součástí Lean metody).

Říkejte si tomu, jak chcete… někde andon, jinde přehledná vizualizace

Systém andon vznikl v Japonsku v automobilovém průmyslu (kde taky jinde) v 60. letech minulého století. A zůstal. Některé věci jsou prostě trendy i po šedesáti letech a andon jako takový se dokázal přizpůsobit éře digitalizace výroby a průmyslu 4.0.

Majáčky si teď často řídí přímo stroje a MES xMost umí data z majáků sbírat a pracovat s nimi. A když budete data analyzovat, snadno odhalíte trendy a příležitosti ke zlepšení.

Jak jsme prvky signalizačního systému Andon zakomponovali do MES systému xMost k optimalizaci výroby?

1. Přehledná vizualizace přímo v hale

Součástí výroby je dnes už docela běžně LCD panel nebo velká televize zavěšená přímo v hale, kde jsou aktuální life data pro management i všechny ostatní. To, co si budete na obrazovce promítat, je čistě na vás (s realizací představ vám samozřejmě pomůžeme).

Například ve firmě vyrábějící plastové díly pro automotive musel každý xtý díl pro kontrolu na určitou dobu do speciální lázně. Ten čas, po který je výrobek v lázni je naprosto stěžejní. Proto jsme jim naprogramovali na televizi odpočet a když se blížil čas, kdy bylo potřeba díl z lázně vytáhnout, obrazovka se navíc rozblikala.

Což vám majáček udělá jen těžko.

2. „Volání o pomoc“ přes dotykový terminál

Něco se porouchalo? Údržbu si operátor zavolá rychle a jednoduše kliknutím na dotykový terminál umístěný přímo na pracovišti. Na displeji si vybere druh pomoci a může připojit i poznámku s komentářem. Požadavek se ihned zobrazí na obrazovce, počítači či mobilu technologa, manipulanta či kvalitáře.

Tak dorazí pomoc informovaná a se vším potřebným vybavením.

3. Notifikace a alarmy

Nejlepší způsob, jak řešit problémy, je zajistit, aby k nim vůbec nedošlo. MES xMost pracuje s přednastavenými alarmy, které automaticky odesílají upozornění (SMS, e-mailem) za splnění určité podmínky. Kdy? Například pokud je pracoviště v prostoji déle než hodinu nebo po překročení určitého počtu motohodin (aby technik provedl preventivní údržbu).

V případě poruchy stroje může operátor také rovnou naskenovat příkazový čárový kód alarmu a ten se pošle předem určené osobě.

Jak MES systém xMost zrychlí vaše výrobní procesy?

  • Snížíte prostoje – dobře a ihned informovaní zaměstnanci přesně ví, co mají dělat.
  • Zrychlí kooperaci – na přivolání pomoci stačí operátorovi jedno kliknutí.
  • Zlepší se kvalita: díky okamžitému odhalení a řešení problémů s kvalitou pomáhá systém zabránit výrobě vadných výrobky, a snižuje tak riziko nákladného přepracování nebo stažení výrobků z trhu.
  • Odhalíte úzká hrdla výroby – k dispozici budete mít nejen aktuální, ale i historická data. Tak snadno odhalíte trendy a odchylky od normálu.

Chcete se zbavit strojních i lidských prostojů?

 

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů