27. 6. 2023

Zlepšete efektivitu výroby a porazte konkurenci – klíčové tipy

Maximálně efektivní výroba, kde se naplno využívají zdroje, ztráty jsou minimální, produkty kvalitní, dodací lhůty rychlé a zákazníci spokojení – to je sen každého výrobního ředitele. V reálném světě pak pořádná výzva. A pokud se chcete v dnešním vysoce konkurenčním prostředí nejen udržet, ale i uspět, budete muset začít s optimalizací výrobních procesů, využití strojů, lidí, materiálů a energií co nejdřív. Jenže odkud začít?

Než vyvodíte závěry a rozdáte úkoly, potřebujete informace

 

Jakákoli optimalizace je náročná především pro výrobní management z hlediska řízení a plánování výroby a předcházet by jí měla důkladná analýza. Asi je vám jasné, že se bez pravdivých informací o stavu podniku prostě nepohnete z místa. 

A když říkáme pravdivé informace, myslíme opravdu reálná data bez příkras. Nejlépe přímo ze strojů. Jedině tak se vám podaří identifikovat úzká hrdla a oblasti, ve kterých se můžete zlepšit. Ať už jde o prostoje, ztráty, zmetky, plýtvání, nebo špatně nastavené výrobní procesy. 

Jak? V dnešní době se k monitoringu strojů využívají moderní technologieMES systémy. Ty se kromě sledování a optimalizace výrobních procesů a zdrojů podílí také na zvýšení produktivity, kvality a efektivity výroby.

Jeden neefektivní příklad za všechny

Výrobní informační systémy už vyvíjíme a dodáváme do firem pěkných pár let a divili byste se, kolik energie, peněz a času se ve firmě úplně běžně ztrácí. Každý den. Třeba hned ráno. Směna začíná v 7.00. Tedy má začínat. Teoreticky. Na papírech určitě. Že je to krapet jinak, se často ukáže až poté, co začneme monitorovat a vizualizovat, kdy stroje pracují a kolik času se ztrácí, když si zaměstnanci teprve v 7 hodin postaví vodu na kávu. 

Z vteřin jsou minuty, stroje spotřebovávají energii a vám ubývá výrobní čas. Takže když říkáme: přestaňte spoléhat na papíry a začněte monitorovat své stroje a zaměstnance – myslíme to vážně. Vaše firma bude rychlejší, efektivnější a produktivnější než kdy dřív!

Jaké jsou klíčové ukazatele efektivity výroby?

Dejme tomu, že už máte představu o tom, že vám vznikají ztráty a třeba i tušíte, jak velké. Teď se pojďme podívat na ty nejdůležitější ukazatele efektivity výroby.

  • Celková efektivita zařízení – OEE (Overall Equipment Effectivness). Král mezi ukazateli výkonnosti a využití výrobního zařízení vůbec. Měří poměr mezi dostupným časem, který bylo možné využít k výrobě a dobou, kdy bylo zařízení v provozu. OEE se často dělí na tři komponenty: dostupnost, výkon a kvalitu.
  • TEEP (Totální efektivita zařízení) – ukazatel výkonnosti výrobního zařízení, který měří jeho skutečnou dostupnost a produktivitu ve srovnání s maximálním potenciálem (tedy celkovým časem – kalendářním rokem). Díky němu můžete sledovat a snáz vyhodnocovat celkový stav výroby, vytíženost, náklady a ziskovost a informovaně rozhodovat o plánování zakázek i budoucích investicích.
  • PPM (Parts Per Million) se používá k měření a vyjádření počtu vadných výrobků v poměru k celkovému počtu vyrobených výrobků. Ve výrobě se často využívá pro hodnocení kvality výrobního procesu a indikuje, jaký je podíl vadných výrobků ve výrobním toku. Například, pokud výrobní linka vyrobí milion výrobků a z toho je 500 vadných, pak vadnost výrobků je vyjádřena jako 500 PPM.

Tak. Teorii byste měli. Teď je na čase se poohlédnout po vhodném nástroji pro monitoring strojů a výrobních procesů.

Hledáte způsob, jak monitorovat výrobu snadno, rychle a cenově dostupně?

Od toho jsme tady. Zanechte nám své kontaktní údaje a my se s vámi spojíme co nejdříve.

Odebírejte novinky

Zásady ochrany osobních údajů